Секции

23 April 2024 10:14

Трети ден на напрежение на турско-гръцката граница, бежанският натиск се засилва

Десетки хиляди мигранти започнаха нови опити да преминат от Турция в Гърция в третия ден на огромни струпвания на хора на общата граница. Вътрешният министър на Турция Сюлейман Сойлу съобщи в Туитър, че над 76 000 мигранти са преминали турската граница и се намират в ничията земя между нея и гръцката. Те са минали през област Одрин.

От Истанбул и вътрешността на Турция към границата продължават да се отправят автобуси с желаещи да напуснат страната, а версията на държавния канал ТРТ на арабски език публикува в социалните медии карти, на които с жълто и синьо са обозначени маршрути за достигане до Западна Европа по суша и море през България и Гърция.

Ахмад – мигрант от Алепо:

„Тук съм на границата от три дни. Ситуацията е много трагична. Има много млади мъже, които не се вълнуват много от суровото време, но аз съм с цялото си семейство и е много трудно. Никой не оказва помощ. Никой не ни дава одеяла да се предпазим от студа. Хората са безмилостни.“

Али Билал – мигрант от Сирия:

„Няма да се предадем. Искаме да минем от другата страна, защото не можем да живеем повече тук. Не можем да ходим на работа, на училище, животът ни губи смисъл.“

Няколко групи от десетина човека успяха да преминат оттатък границата по река Марица. Полицията ги арестува за незаконно преминаване на границата. Военни подразделения и полиция реагират на всеки опит за влизане. Движението се следи с термокамери. Властите очакват силен бежански натиск към гръцките острови в Егейско море.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Охраната на морската граница е подсилена с 52 военни кораба и сили на европейската агенция „Фронтекс“.

Перспективата за нова мигрантска криза предизвиква тревога в държавите от ЕС, които вече затегнаха контрола по вътрешните си граници и ограничиха публичните събирания в борбата срещу коронавируса. Съюзът следи с нарастваща тревога случващото се на турско-гръцката граница и е в готовност да помогне на Гърция и България – страните на първа линия срещу новия бежански поток.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче