Секции

23 April 2024 18:26

Гърция обяви, че ще ограничи помощта за търсещите убежище от 15 март

Гръцкото правителство е приело поправка, с която спира издръжката на търсещите убежище от 15-ти март и те ще трябва да работят, за да живеят в страната. Министърът за миграцията и убежището Нотис Митаракис заяви, че това ще направи страната по-малко атрактивна дестинация за миграционния поток. Той съобщи още, че Гърция планира да построи два нови временни лагера, в които да се настанят стотиците нови търсещи убежище, които са пристигнали след като Турция отвори границите си.

Идеята е да се изградят два затворени центъра в северния регион на Серес и по-голямата зона на Атина с 1000 места, заяви министърът на миграцията. Той призова за подкрепата на местните общности, защото не е възможно всички мигранти да останат на островите. Митарачи обясни, че лагерите ще приемат търсещите убежище, които са пристигнали след 1 март, когато Турция обяви, че вече няма да пречи на хората да се опитват да преминат в Европейския съюз. По рано жителите на Серес организираха протести срещу изграждането на лагери, а местните власти заявиха своето противопоставяне на плана. Над 1700 мигранти стигнаха до Лесбос и четири други острови в Егейско море от Турция през изминалата седмица, като увеличиха броя им там до 38 000 в претъпкани и много зле оборудвани и пренаселени бежански центрове. Държавната подкрепа за бежанците ще бъде ограничена и те ще бъдат помолени да напуснат лагерите след осигуряване на защитен статут.

Настаняването и обезщетенията за тези, на които бъде предоставено убежище, ще бъдат прекъснати след месец, каза министърът.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче