Секции

25 April 2024 07:18

Турция разчисти част от незаконните мигрантски лагери край Одрин

Турските власти разчистиха част от незаконните мигрантски лагери край Одрин, издигнати буквално часове, след като Анкара обяви, че отваря границите към Европа. Хиляди хора, търсещи по-добър живот на Стария континент, в момента са блокирани в ничията земя на турско-гръцката граница. Атина категорично отказва да допусне бежанците на своя територия и дори използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да ги отблъсне.

Мнозина от хората, дошли на граничната бразда, не са сирийци от размирната провинция Идлиб, а мигранти от Афганистан и Ирак пребиваващи в Турция от известно време. По думите им обаче условията на живот в страната не са особено благоприятни.

Ахмед, мигрант от Афганистан:

„Трябваше да дойда до тук. В Турция не ми дават гражданство, което означава че нямам право на здравно обслужване. Когато отида в болницата, ме питат за гражданство, а ние нямаме такова. Ето защо трябва да стигна до Европа. “

Въпреки изключително тежките и мизерни условия в мигрантските лагери по границата – студеното време, липсата на храна и хигиена, хората продължават да прииждат. През последните няколко дни около централната автобусна гара в Одрин изникнаха палатки – използвани основно от семейства с деца, очакващи отварянето на границата. Турските власти осигуриха автобуси, в които бяха качени хората, а лагерите бяха разчистени. По информация на местни медии мигрантите ще бъдат закарани в буферната зона край КПП Пазаркуле, където хората ще очакват развръзката на новата бежанска криза.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче