Секции

18 April 2024 14:40

След визитата на Ердоган в Брюксел: Споразумението ЕС-Турция за мигрантите остава в сила

Споразумението между ЕС и Турция за миграцията остава в сила, стана ясно след извънредната среща в Брюксел на турския президент Реджеп Ердоган с лидерите на евроинституциите. Той поиска конкретна помощ от Европа за Сирия, но получи отговор, че Турция първо трябва да спре мигрантите, които идват от нейна територия към Гърция. В Брюксел Ердоган беше посрещнат от председателите на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и на Европесйкия съвет Шарл Мишел, както и от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Реджеп Ердоган, президент на Турция:

„Кризата с мигрантите, която има хуманитарен аспект и представлява заплаха за сигурността, идва от Сирия. Нито една европейска страна не може да си позволи лукса, да остане безразлична. Ние се грижим за 3,7 милиона сирийски бежанци и очакваме конкретна подкрепа от нашите съюзници, за борбата която Турция е оставена да води сама“.

Председателят на Еврокомисията заяви, че събитията на гръцко-турската граница явно сочат, че става дума за политически мотивиран натиск към външните граници на Евросъюза. Намирането на решение на тази ситуация е приоритет в момента, както и незабавно да се гарантира убежище на непълнолетни бежанци.

Урсула Фон дер Лайен, председател на ЕК:

„В следващите дни и седмици пълният текст на споразумението от 2016-та ще бъде подложен на оценка. ЕС и Турция имат общо виждане за събитията досега, но се разминават в тяхното тълкуване. Обяснихме ясно на президента, че нашата решимост да продължим напред към решаването на тези проблеми е налице, но тя трябва да бъде реципрочна на действия от негова страна. Явно имаме различия, но ги обсъдихме открито. От подкрепа имат нужда както мигрантите, така и Гърция, и Турция“.

Председателят на Европейския съвет напомни, че досега са били преведени около половината от 6-те милиарда евро, които Брюксел обеща на Анкара в сделката за спиране на мигрантския поток към Европа. Парите са били дадени на Турция за построяването на училища и медицински центрове за милионите бежанци на тяхна територия.

Шарл Мишел, председател на Европейския съвет:

„Имахме възможността да покажем начина, по който Европейският съюз прилага финансовите си ангажименти. Обещанието да насочим общо 6 милиарда евро в подкрепа на бежанците в Турция. Срещата беше и възможност да признаем отговорността, която Турция пое при грижите за мигрантите на турска земя“.

Мишел съобщи, че в следващите дни или седмици се очаква да има нова среща ЕС-Турция на високо равнище в опит за решаване на мигрантската криза. Ситуацията се обтегна от 28 февруари, когато Турция отвори границите за бежанците, които се опитват да стигнат до Европа.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче