Секции

26 April 2024 00:31

Няколко държави от ЕС се съгласиха да приемат непридружени деца мигранти от Гърция

Люксембург ще е първата държава от ЕС, която ще приеме деца мигранти от Гърция. Това ще стане следващата седмица, обяви еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон. Подобно желание са изразили и Финландия, Франция, Германия и Португалия, като общият брой на децата, които ще намерят нов дом е 1600.

Няколко държави от ЕС се съгласиха да приемат близо 1600 непридружени деца мигранти от Гърция. Новината беше съобщена от еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон. Първите непълнолетни без възрастен придружител ще заминат за Люксембург следващата седмица.

В момента над 42 000 мигранти живеят в пренаселени лагери на гръцките острови, включително около 5500 малолетните. Според Европол около 10 процента от децата са под 14 години.

Финландия, Франция, Германия, Люксембург и Португалия са предложили да приемат децата, пътуващи без родител. Йохансон заяви, че поне още две други държави са изразили интерес да се включат в инициативата. Това е станало по време на среща на вътрешните министри от ЕС в петък.

По-рано през седмицата Йохансон заяви, че децата мигранти, пътуващи сами, „са изправени пред насилие, злоупотреба и експлоатация. Много от тях просто изчезват от центровете за убежище и прием и не знаем къде се намират. Страхувам се, че много от тях попадат в ръцете на престъпници“, отбеляза тя.

Гърция поиска помощ за грижи за самотни деца мигранти миналия септември. ЕК също помоли за помощ страните членки, но не срещна подкрепа. Според Йохансон напреженитео между Гърция и Турция, след като Анкара отвори границите си, вероятно е повлияло върху решението за прием на непълнолетни бежанци.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче