Секции

25 April 2024 21:53

Започват клинични тестове за ваксина срещу коронавирус в САЩ и Хонконг

В Съединените щати започват клинични тестове за ваксина срещу коронавируса. Началото на клиничните изпитания стартира в научния институт „Кайзер Перманент“ в Сиатъл. Участниците в тестването са 45 млади и здрави доброволци. Експерименталната ваксина трябва да докаже, че няма нежелани странични ефекти. Клиничното тестване е финансирано от Националните здравни институти, а одобрението на потенциална ваксина ще отнеме между година и година и половина. Първата фаза ще отнеме 4 седмици. Следващите 3 месеца трябва да се установи дали ваксината е безопасна. Следващата фаза е около 8 месеца, която трябва да покаже дали ваксината работи.

Лекари в Хонконг също започват клинични изпитания на експерименталното лекарство „Remdesivir”, което се счита за потенциално ефективно в борбата с коронавируса. Комитетът по медицинска етика одобри клиничните изпитания на „Remdesivir” в градските обществени болници. Подготовката за проучванията е приключила и в три големи болници, които ще започнат да набират пациенти за тестовете, съобщи представителят на Службата за болнични заведения в Хонконг Тинг-Ян. Това е антивирусно лекарство, което първоначално е разработено от американска биофармацевтична компания за борба с ебола и други заболявания. Експертите смятат, че той може да бъде ефективен и при лечението на новия тип коронавирус.

Клиничните изпитания на това лекарство за пациенти с COVID-19 вече са в ход и в континентален Китай. Очаква се резултатите да бъдат публикувани до края на април. Тайванските учени също наскоро синтезираха „Remdesivir”, в случай че той е ефективен за лечение на коронавирус.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче