Секции

29 March 2024 12:49

ЕС затваря външните си граници за 30 дни, за да се бори с епидемията от новия коронавирус

ЕС затваря външните си граници за 30 дни, за да се бори с епидемията от новия коронавирус. Това заяви френският президент Еманюел Макрон. Франция ще приложи мярката от сряда на обяд, в координация с другите държави от Европейския съюз. Карантината важи за цялата страна в следващите 2 седмици. Драстични мерки взимат и други европейски страни. Испания национализира всички болници.

Всички пътувания между неевропейски страни и ЕС ще се преустановят за 30 дни, заяви френският президент Еманюел Макрон в обръщение към нацията – второто, за няколко дни, посветено на кризата с коронавируса. Тази ограничителна мярка ще влезе в сила от сряда по обяд и ще продължи най-малко 15 дни.

Еманюел Макрон, президент Франция:

„Ние сме във война! Гражданите ще трябва да си стоят по домовете и да излизат само по належащи причини. Всяко нарушение ще се наказва. Вслушайте се в здравните работници, които казват: Ако искате да ни помогнете, стойте си в къщи и избягвайте контакти.“

Армията ще подпомага транспортирането на болни до болниците. Макрон обяви, че всички текущи реформи във Франция, включително неговата спорна пенсионна реформа, ще бъдат замразени. Правителството ще внесе в парламента законопроект, който му дава извънредни правомощия за справяне с епидемията от коронавируса. Ще се направи каквото е необходимо икономиката да се съхрани в тези много тежки времена. Никоя фирма няма да бъде оставена на риска от фалит. Никой французин няма да бъде оставен в нужда, заяви Макрон и обеща, че работещите няма да загубят покупателната си способност. Той обеща отлагане на редица плащания и задължения за малките предприятия и банкова гаранция от 300 милиарда евро за покриване на дългове на компании, изпаднали в затруднение. Отлага се и планирания за неделя втори тур на местните избори. Само за денонощие и във Франция заразените се увеличиха с над 1200, като достигнаха близо 7 хиляди, починалите са най-малко 150.

Испанското правителство национализира всички свои болници и доставчици на здравни услуги в страната в последния си ход за борба с пандемията. Стъпката беше обявена от испанския здравен министър Салвадор Ила. Той призова и студентите по медицина да се помогнат при лечението на пациентите.

Гръцката полиция арестува 130 души заради нарушаване на правилата на наложената национална карантина, които влязоха в сила през уикенда. Нарушителите са арестувани в кафенета, таверни, козметични салони, развлекателни центрове и супермаркети, на които беше наредено да затворят за 14 дни, за да се ограничи разпространението на коронавируса. Лицата, нарушаващи карантината са заплашени от глоби в размер до 5000 евро и затвор до две години.

Летище Завентем в Брюксел е прекратило обслужването на полети от няколко направления, сред които и София. Освен България, ограничението обхваща Полша, Мароко, Чехия, Египет и Турция. Допълва се, че се изпълняват едва около 40 на сто от полетите по разписание и повечето самолети излитат почти празни. Властите в страната обмислят да изземат медицинските и противопраховите маски от магазинната мрежа, за да осигурят защита за лекарите, които предупредиха, че болниците остават без предпазни средства и призоваха гражданите да им занесат маските, които са купили за себе си.

Австрийските авиолинии прекратяват временно всички полети до 28 март.

Правителството на Република Северна Македония също реши да затвори всички гранични пунктове в страната за преминаване на чуждестранни граждани, пътници и превозни средства, с изключение на преминаващи транзитно товарни превозни средства. Международното летище Скопие също ще бъде затворено. Ще могат да кацат държавни, военни, товарни, медицински и хуманитарни полети до 48 часа от датата на влизане в сила на настоящото решение. Тази нощ македонското правителство замрази цените на основните хранителни продукти като: хляб, олио, всички млечни продукти, яйцата, брашното, месото, лекарствата и дезинфектантите.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче