Секции

23 April 2024 13:52

Германия приложи забраната за влизане на граждани извън ЕС и на британци на своя територия

Следвайки споразумението, договорено между лидерите на държавите членки на ЕС и ЕК, Германия незабавно затвори границите си за всички граждани на страни извън Общността, Европейската асоциация за свободна търговия и Обединеното кралство. Окончателно споразумение за вдигане на ограниченията върху износа в рамките на ЕС все още е в процес на преговори с Германия, докато тя подготвя реципрочен отговор.

Ангела Меркел – канцлер на Германия:

„Всички държави членки се съгласихме с предложението на Комисията за затваряне на външните граници на ЕС с много малко изключения. Тази забрана ще бъде за 30 дни и предстои да бъде приложена от страните членки. Германия я прилага незабавно – от 18-ти март. Тя е в компетенциите на министерствата на вътрешните и на външните работи“.

Само граждани на страни от ЕС, както и хора с дългосрочен статут на постоянно пребиваващи, ще имат правото да влизат занапред в Германия.

Ангела Меркел – канцлер на Германия:

„Ако искаме да изпратим силен сигнал, че ще работим решително за минимизиране на икономическите ефекти от пандемията, тогава свободното движение на стоки трябва да продължи“.

Меркел предрече „много сериозни последици“ за бизнеса и промишлеността. Тя даде гаранции, че достъпът до пари в банките няма да бъде ограничаван и призова хората да се информират само от официални източници за ситуацията с коронавируса.

След като Полша забрани на чужденци да влизат на нейна територия, на границата ѝ с Германия се образуваха дълги опашки от товарни камиони. Полските здравни и санитарни власти извършват проверки на всеки влизащ камион. Освен това Варшава наложи 14-дневна задължителна карантина за своите граждани, които се връщат от чужбина.

Германия обмисля мерки за сезонните работници от Източна Европа, за да избегне недостиг на работна ръка в земеделието, след като вече въведе ограничения в придвижването на хора.

Федералната република разчита на 286 000 сезонни работници за земеделския си сектор всяка година, като повечето идват от Полша, Румъния и Украйна.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче