Секции

19 April 2024 01:50

Катедрала в Аахен вади на показ мощите на света Корона – покровителката на епидемиите

Свещениците в катедралата в германския град Аахен вадят на показ мощите на малко известната света Kорона – покровителката на устойчивостта на епидемии. Светите реликви са престояли забравени в съкровищницата на храма през последните 25 години и се очкава вярващите да могат да ги видят след отминаването на пандемията от коронавирус. Съвпадението на името на християнската мъченица, убита от римляните преди 1800 години, с названието на заразата, хвърлила в паника света, пробуди обществения интерес към забравената светица Тленните останки на света Корона са пренесени в Аахен от германския император Ото Трети през 977 година. През 1911 година мощите са поставени в специален инкрустиран със злато и сребро реликварник – висок 93 сантиметра и тежащ повече от 98 килограма.

Биргита Фолк:

„Мощите на Света Корона идват в Аахен през 10-ти век. Тя е била млада жена, на около 16 години, когато е покръстена в християнската вяра. По това време римляните са преследвали християните, които не са могли да признаят открито вярата си. Света Корона е убита в Сирия, за проповядване на вярата“.

Католическата катедрала в Аахен е една от най-старите в Европа. Столетия наред храмът е използван за церемониите по коронясването на германски крале и императори. Тя е построена през 9ти век от Карл Велики, който е погребан в нея през 814та година.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче