Секции

23 April 2024 17:29

Папата подкрепи призива на ООН за спиране на огъня по света заради COVID-19

Папа Франциск подкрепи призива на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за прекратяване на конфликтите в глобален мащаб, за да може светът да се фокусира върху по-важна битка – тази с пандемията от коронавирус. Светият отец отправи молбата си по време на традиционната си неделна молитва. Заради задължителната национална карантина в Италия и тази неделя главата на Римо-Католическата църква говори от официалната си папска библиотека вместо на площад Свети Петър във Ватикана, който беше затворен за миряни. В посланието, което беше излъчвано на живо по телевизията и онлайн, Франциск спомена изрично призива на Гутериш, с който е провел видеоконферентна връзка в началото на изминалата седмица .

папа Франциск:

„Присъединявам се към призива на генералния секретар на ООН за глобално и незабавно спиране на огъня във всички краища на света. В момента има пандемия от коронавирус – болестта не знае граници. Нека спрем войната и предоставим безопасни коридори за хуманитарна помощ, дипломация и внимание към всички, които се намират във време на крайна нужда. Нека се обединим срещу пандемията и нека осъзнаем силата на братските връзки като част от едно семейство.“

Гутериш предупреди, че здравните системи на държави, в които се водят граждански войни са в колапс, има твърде малък брой лекари и медицински персонал и справянето с пандемията от кронавирус в тези стани ще е особено трудно. ООН се опитва да бъде посредник за прекратяване на кръвопролитни военни действия в редица държави – включително Сирия, Либия и Йемен. Международната организация предоставя хуманитарна помощ на милиони цивилни в раздирани от въоръжени конфликти райони в различни краища на света.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче