Секции

28 March 2024 12:05

Сърбия с икономически мерки от 5,1 милиарда евро

Сръбското правителство обяви пакет от мерки, насочени към намаляване на отрицателните ефекти, причинени от коронавирусната пандемия, подпомагане на сръбската икономика и запазване на работните места по време на извънредното положение. Те ще се прилагат само за онези, които са освободили по-малко от 10% от служителите си. Новите икономически мерки са на стойност 5 милиарда и 100 милиона евро или 11% от бюджета на Сърбия, съобщи финансовият министър Синиша Мали.

Пакетът предвижда четири групи мерки, като основните цели са запазване на икономическата стабилност и оказване на подкрепа на малките и средни предприятия в частния сектор. Те са в сферата на данъчната политика, директна помощ за частния сектор, мерки за запазване на ликвидността и останали мерки. Финансовата помощ ще се състои в забавяне на плащането на дължимите данъчни задължения, директно финансиране на компании от частния сектор, запазване на ликвидността на бизнеса и 100 евро помощ на всички пълнолетни граждани на Сърбия.

Правителството е категорично, че няма да има намаление на заплатите в държавния сектор, нито освобождаване на служители, нито намаляване на заплати и пенсии, защото в бюджета има достатъчно средства, заяви министърът. Кабинетът ще осигури 50% от заплатите на служителите в големи компании, които са били освободени. Тези мерки ще бъдат финансирани от бюджетните резерви чрез вътрешния и чуждестранния капиталов пазар и през следващите десет дни правителството ще приеме указ, който позволява прилагането им. Кабинетът ще помогне на тези сектори, които са най-засегнати от кризата, включително туристическия сектор. С този пакет от мерки за над 5 милиарда евро сръбската икономика ще стане на крака в най-кратки срокове и ще продължи да расте, каза Мали и добави, че обявяването на мерките не може да бъде извършено от президента Александър Вучич по здравословни причини.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче