Секции

28 March 2024 23:28

Руския обяви извънредно положение на територията на цялата страна заради пандемията от коронавирус

Руският президент Владимир Путин упълномощи с декрет правителството да обяви извънредно положение на територията на цялата страна заради пандемията от коронавирус. Кабинетът ще изпълнява функцията на координационен щаб, който ще контролира работата на единната система за предотвратяване и реагиране при извънредни ситуации.

С декрета се дават правомощия на министрите да ограничат търговията с медицински изделия, да се въведе специална процедура за регистрация и разпространение на лекарства и медицинско оборудване, предназначени за използване във военни операции, спешни случаи, и за лечение на заболявания, представляващи опасност за общественото здраве.

Законът позволява на правителството да установи нови случаи за възлагане на поръчки от един доставчик през 2020 г. Документът позволява промяна на сроковете на договора, ако има обстоятелства извън контрола на страните, свързани с разпространението на коронавируса.

Освен това на кабинета се предоставя възможност за налагане на мораториум върху завеждане на дела за банкрут.Предвидена е и подкрепа за туроператорите, които в момента са най-тежко засегнатият сектор в икономиката заради спирането на полетите и затварянето на границите в цял свят. Въведена е и нова разпоредба, касаеща промяна на сроковете на вноските към фондовете за лична отговорност, както и механизъм за използване на такива средства за връщане на пари на туристите по решение на правителството във всяка „затворена“ страна.

Владимир Путин в момента е в самоналожена изолация в резиденцията си в Ново Огорьово, Московска област. Той ще работи дистанционно, след като стана ясно, че лекар с когото президентът се е срещнал миналата седмица, е дал положителна проба за Ковид-19.

Главният лекар на московска болница със заразени пациенти Денис Проценко, който се е ръкувал при срещата си руския лидер, сега също е под карантина. В сряда Путин се е включил от разстояние във видеоконферентна заседание на руското правителство, посветено на ситуацията с коронавируса, в което министрите са участвали от работните си места.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче