Секции

23 April 2024 18:55

34 години от избухването на реактора в Атомната централа в Чернобил

На 26 април преди 34 години се взриви Чернобилската АЕЦ, на територията на бившия Съветски съюз. Това е една от най-големите катастрофи в историята на атомната енергетика. Специалистите и до днес спорят за точната причина за злополуката. Според най-широко разпространената версия, на 26 април 1986 г., в 01:23 дежурните в командната зала на четвърти реактор изключили някои от системите за безопасност на реактора при рутинно учение, след което загубили контрол върху процесите в т.нар. гореща зона. Вследствие на рязкото увеличаване на налягането, черупката на реактора избухва, а в атмосферата е изхвърлен огромен облак от радиоактивен прах. Взривът в Чернобилската АЕЦ напълно разрушава активната зона и цялата горна част на реактора. Унищожени са всички бариери и системи за безопасност, увредена е и машинната зала. Радиоактивните облаци се пренасят на хиляди километри от централата.

Съветските власти мълчат за катастрофата, а в близкия град Припят, който сега е призрачен град децата играят навън 36 часа след взрива. Първото съобщение за аварията е излъчено едва на 28 април вечерта, след като в Европа са засечени анормално високи нива на радиоактивност. Радиоактивният облак от експлозията засяга и България, но Централният комитет на управляващата тогава Българска комунистическа партия решава да не информира населението за опасността. В първите дни струята е отнасяна в северна и северозападна посока. През нощта на 30 април обаче вятърът се обръща и след 1 май в България, в продължение на около една седмица, върху територията на нашата страна се утаяват между килограм и 3 кг ядрено гориво. През следващите години у нас се наблюдава скок в честотата на онкологичните заболявания и заболяванията на щитовидната жлеза.

Катастрофата промени живота на милиони хора по света. Радиоактивността е 100 пъти над тази от атомната бомба в Хирошима и Нагасаки, а над 600 милиона души в Европа и 4 милиарда по целия свят са засегнати от аварията.

По данни на украинското министерство на здравеопазването 2 милиона и 340 000 украинци в осем града и в над 2 000 села все още страдат от здравни проблеми, свързани с Чернобил.

26 април е обявен за Международен ден в памет на Чернобилската катастрофа. Това става с резолюция на Генералната асамблея на ООН от 8 декември 2016 г.

Пожарите около зоната на атомната централа този април породиха отново страхове, че радиацията ще достигне опасно високи нива – само седмици преди тъжната годишнина от трагедията и в момент, когато не само Украйна, но и светът са заплашени от друга обща опасност заради пандемията от коронавирус. Пожарът избухна на 5 април, а овладяването му отне седмици и породи спекулации за радиация 16 пъти над нормата. След него самият президент Володимир Зеленски трябваше да успокои обществеността, че това не е вярно.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче