Секции

28 March 2024 22:45

Гърция иска да отвори хотелите през лятото, министрите на ЕС обсъждат новите правила

Гръцкия туризъм се подготвя да заработи през лятото, но все още не е ясно как точно ще стане това. Нови правила в туристическия бранш ще се прилагат занапред, поне докато бъде открита ваксина срещу COVID-19, стана ясно от изказване на министъра на туризма Харис Теохарис. Хотелиерите в Гърция очакват новата правителствена програма за сектора, за да решат дали въобще да отварят туристическите обекти. За сега сезонът се очертава в трите месеца от юли до октомври, смятат повечето от тях. Очаква се стимулиране на вътрешния туризъм, както и привличане на туристи от съседните балкански страни. Все още с несигурност се говори за пристигане на туристи от чужбина.

Гърция очаква обща европейска стратегия за туризма през този летен сезон, заяви ресорният министър Харис Теохарис. Хотелиери предлагат различни схеми за активизиране на сезона, но липсва конкретно решение на правителството. Говорителят на здравното министерство Сотирис Циодрас заяви, че още е много рано да се коментира за движение на туристи от една страна в друга.

В хотели, басейни, ресторанти и туристически автобуси ще се наложат нови правила, които засега не са конкретизирани. както и изисквания за безопасност при настаняването на туристите. Как ще работят регулациите и как ще изглеждат те, най-малко в Европа, ще са основни теми на разговорите между министрите на туризма на страните членки на ЕС на срещата в понеделник. Ще обсъдят мерките за безопасност, както и дали да се издават сертификати за имунизация. Има вероятност да бъде повдигнат и въпросът за проверка на температурата на пътниците и кръвни тестове преди полетите.

Гръцкият министър отбеляза, че ще настоява за постигане на споразумение за общи европейски правила. Той смята, че временните правила ще трябва да имат икономически смисъл.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче