Секции

24 April 2024 15:28

Ердоган: Тридневен полицейски час за 31 турски провинции

От 1 май в 31 турски провинции ще бъде въведен тридневен полицейски час. Това е най-новата мярка за ограничаване разпространението на коронавируса, заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган след заседанието на кабинета. Правителството планира да продължи полицейския час през следващите почивните дни до Рамазан Байрам. Празникът, който ще започне на 24 май, бележи края на свещения за мюсюлманите месец Рамазан. Решението беше взето, въпреки че досега действаха строги ограничения. Забрана за излизане от домовете бе наложена досега за три поредни уикенда в Истанбул и още 30 големи града на страната, като миналата седмица карантинната мярка започна от националния празник в страната 23 април и продължи общо четири дни. Ердоган подчерта, че страната е навлязла в период, в който постига конкретни резултати в борбата си с коронавирусната епидемия, тъй като новите пациенти с COVID-19 и броят на смъртните случаи намаляват всеки ден. Той благодари на гражданите за съдействието и спазването на мерките, обявени от властите.

Реджеп Ердоган, президент на Турция:

„Молим се в края на Рамазана, дай Боже, да празнуваме двоен празник, като се преборим с епидемията от Ковид-19, превърнала се в глобално бедствие. Преодолявайки заразата Турция се надява да има двоен празник в края на Рамазана – свещения месец на мюсюлманите.“

В страната има общо 2 900 смъртни случая, а заразените с коронавирус са близо 113 000. За свещения месец Рамазан Турция също евакуира 25 000 турски граждани от десетки страни по света.

Подчертавайки усилията на Турция да помогне на страните, нуждаещи се от подкрепа в борбата срещу вируса, Ердоган заяви, че Турция изпраща медицинска помощ в САЩ, състояща се от маски, предпазни щитове, защитни облекла и дезинфектанти. Военнотранспортните самолети, превозващи тези доставки, заминават веднага. Турция вече е предоставила материали за борба с вируса на 55 държави.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче