Секции

26 April 2024 01:44

Френският парламент одобри правителствения план за облекчаване на карантината

Френските депутати одобриха плана на правителството за облекчаване на извънредното положение от 11 май. Дебатът в Националното събрание протече бурно и емоционално, но в крайна сметка вотът показа, че мнозинството законодатели подкрепят стратегията за борба с коронавируса и постепенното разхлабване на ограничителните мерки.

Ришар Феран – председател на Националното събрание на Франция:

„Резултатите от гласуването – 571 гласували депутати, 468 подадени гласове, 368 депутати за, 100 – против. Националното събрание одобри правителствената декларация, свързана с националната стратегия на облекчаване на карантинните мерки в рамките на борбата срещу епидемията от COVID-19“.

От 11 май започват да отварят началните училища и детските градини, общественият транспорт и останалите бизнеси, определени преди от правителството като несъществени. Библиотеки и малки музеи, които не привличат много посетители, също могат да отворят. Събиранията на публични места се ограничават до 10 души. Ресторантите, кафенетата, кината и концертните зали обаче остават затворени.

Оливие Фар – депутат от Социалистическата партия:

„Искам да уверя французите, че не сме избрали датата 11 май, за да удовлетворим искане на президента, а за да бъдем максимално подготвени. Ако не сме, облекчаването може да започне от 12, 13 или 14 май, кой знае? Ние искаме гаранции за здравето и сигурността на нашите деца, възрастни, работници“.

Някои законодатели смятат, че облекчаването на мерките трябва да варира в отделните региони, отчитайки различната степен на разпространение на коронавируса и да зависи от капацитета на болниците и наличието на предпазни маски.

Носенето на маски в обществения транспорт става задължително.

Премиерът Едуар Филип посочи, че националната карантина ще остане, докато новите случаи на коронавирусната инфекция паднат под 3000 на ден.

От 11 май правителството ще приложи нова доктрина за тестване за COVID-19, като целта е да бъдат обхванати всички граждани, имали контакт със заразени лица. Поставеният капацитет е 700 000 теста на седмица.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Стойността на образованието се измерва не по броя на прочетените книги, а по употребата им.


Плутарх