Секции

25 April 2024 15:54

Донорска конференция на ЕС за набиране на средства за ваксина срещу Covid-19

В понеделник ще се проведе международна донорска конференция, чиято цел е да се наберат 7 и половина милиарда евро за финансиране на ваксина срещу Ковид-19. Инициативата под егидата на ЕС беше обявена в края на миналата седмица от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Още в петък тя заяви, че тази конференция е начинът да се отговори на глобалния проблем.

До момента ЕС е отпуснал 90 млн. евро за разработването на ваксина, а ЕК избра 17 проекта, които са получили допълнително финансиране. Редица световни и европейски лидери вече обявиха подкрепата си за специалния фонд, чийто средства ще се използват за разработване на методи за диагностика и лечение на заразата.

Британският премиер Борис Джонсън, който успя да се възстанови от коронавируса призова страните „да се обединят“, за да се справят с „най-спешното общо предизвикателство в нашия живот“. Лондон потвърди, че ще дари 388 милиона британски паунда за проучвания за ваксина и намиране на ефективно лечение.

Италианският премиер Джузепе Конте, френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Ангела Меркел са сред лидерите обещали подкрепа на инициативата, за която подкрепа са обещали и основателят на Майкрософт Бил Гейтс и съпругата му Мелинда.

В отворено писмо – подписано още от Канада, Япония, Норвегия и саудитска Арабия – световните лидери заявяват, че може да се разработи ваксина, която да помогне на целия свят – нещо, което нарекоха единствено по рода си глобално обществено добро на 21 век. Експерти от Световната здравна организация, която също е част от инициативата, вече нееднократно предупреждаваха, че завръщането към нормален начин на живот след пандемията ще е възможно само при наличието на ваксина срещу Ковид-19.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче