Секции

24 April 2024 13:55

Санторини се подготвя за необичаен туристически сезон

В Гърция започнаха подготовка за да са стартират един необичаен туристически сезон, в опит да спасят бизнеса си. Едно от най-магнетичните места в страната – Санторини, привличащо милиони туристи предлага нестандартни мерки за безопасност. Плажовете на острова имат нови придобивки – шезлонгите са обградени от рамки с плексиглас, които служат като предпазна мярка срещу коронавируса. По този начин хотелиерите на острова разчитат гостите им да се върнат отново при тях. Някои от собствениците на барове на плажа признават, че тези ограждения не им харесват, но го правят, защото разчитат, че така ще осигурят посещаемост тази година.

Чарли Чахин, собственик на плажен бар:

„Надяваме се тези конструкции, които виждате, да не са бъдещето на плажовете. Ние не искаме това, но ако това е необходимо и ако от това зависи безопасността на хората, ще поставим такава конструкция или каквато и да е друга, за да продължим да работим“.

Бизнесът на най-популярния ваканционен остров в Гърция предприема всички необходими хигиенни мерки преди началото на сезона. Хората там са наясно, че ако страната се отвори за туристите през юли, както правителството прогнозира, като част от облекчаването на мерките за блокиране, които започнаха на 23 март за ограничаване на коронавируса, но бизнесът вече ще е реализирал загуби от няколко месеци. Собственик на хотел споделя, че резервациите през юни миналата година са били 70 %, докато в момента са едва 30 на сто.

Андреас Патиниотис, ицепрезидент на асоциацията на хотелиерите в Санторини:

„Вярвам, че трябва да започнем отнякъде, за да има работа за нашите доставчици, за нашите служители. Има толкова много хора, които зависят от работата на хотелите. Признавам, че нещата няма да са лесни“.

Санторини е популярна дестинация за туристите в световен мащаб. Всяко лято калдъръмените му улици са претъпкани с хора. През 2018 г. 2 милиона души са посетили вулканичния остров. Мястото е популярна дестинация за сватби и меден месец. Сега улиците и терасите са опустели от седмици. Туризмът е стълб на гръцката икономика, като всяка година внася милиарди евро и наема всеки пети работещ. Ограничителните мерки за спиране на коронавируса предизвикаха спиране на самолетния и фериботния пътнически трафик и резервации за почивки, оставяйки хотелите да се чудят дали ще отворят тази година.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче