Секции

29 March 2024 03:39

Тестват населението в китайския град Ухан заради нови случаи нa COVID-19

Цялото население на китайския град Ухан, където за пръв път през декември беше открит ковид-19, ще бъде тествано за заразата. Причината – през уикенда в мегаполиса с близо 11 милиона души, беше открит нов клъстър на заболели.

На 9 май в Ухан, за първи път след като местните валсти обявиха край на пандемията, беше регистриран нов случай на заразяване с коронавирус, както и 16 безсимптомни носители на вируса. 24 часа по-късно петима проявиха клинични признаци на заболяване и бяха класифицирани като потвърдени случаи. Това даде повод епидемиологичната заплаха в района да бъде повишена от ниска на средна.

На 18 април Ухан беше определен като зона с ниско ниво на заплаха, а на 26 април болница в града изписа последния пациент с коронавирус.

Оперативният щаб в Ухан за борба с COVID-19 е изпратил спешно съобщение до всички оперативни щабове в районите на града във връзка със създалата се ситуация.

Взето е решение да се проведе скрининг на цялото население на Ухан за наличието на вирусна нуклеинова киселина, като тестовете трябва да приключат в рамките на 10 дни.

На 8 април властите в Китай отмениха напълно транспортната изолация на Ухан и разрешиха на хората да напуснат града, който заради коронавируса беше откъснат от света в продължение на 76 дни.

Междувременно централната власт в Пекин обяви, че във вторник не е регистриран нито един случай на заболял с КОВИД-19 на територията на страната. Новината идва след два последователни дни на удвояване на броя на заразените, което предизвика опасения от втора вълна на инфекциите. Голяма част от случаите в страната през последните няколко седмици са привнесени – основно на граждани завръщащи се у дома след отварянето на границите. в момента активните случаи на коронавирус в страната са 115, а общият брой на заразените е близо 83 хиляди. За 27-ми пореден ден в страната няма случаи с фатален край, като общият брой на жертвите на коронавируса е 4633.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче