Секции

25 April 2024 03:29

СЗО: Пръскането с дезинфектант по улиците не елиминира коронавируса

Пръскането на дезинфектант по улиците, което се практикува в някои страни, не елиминира новия коронавирус и дори представлява риск за здравето, предупреди Световната здравна организация. Пръскането или опушването на открити пространства, като улици или пазари, не се препоръчва за унищожаване на вируса COVID-19 или други патогени, тъй като дезинфектантът се деактивира от мръсотия и отломки, обяснява СЗО.

Дори при липса на органична материя е малко вероятно химическото пръскане да покрие адекватно всички повърхности, както и да има необходимото време за контакт, нужно за да убие на патогените. Улиците и тротоарите не се считат за резервоари на инфекция от COVID-19. Пръскането с дезинфектанти, дори навън, може да бъде „опасно за човешкото здраве“, твърдят от СЗО. Пръскането на хора с дезинфектанти не се препоръчва при никакви обстоятелства. Това може да бъде физически и психически вредно и не намалява способността на заразения човек да разпространява вируса чрез капчици или контакт, се казва в документ на Организацията. Разпръскването на хлор или други токсични химикали върху хората може да причини дразнене на очите и кожата, бронхоспазъм и стомашно-чревни проблеми.

Организацията предупреждава и срещу системното пръскане и изпаряване на дезинфектанти върху повърхности в закрити помещения, позовавайки се на проучване, което показа, че то е неефективно извън зоните за директно приложение. Ако трябва да се прилагат дезинфектанти, това трябва да се направи с кърпа, напоена с дезинфектант, се казва в съобщението.

COVID-19, причинител на пандемията, която уби повече близо 312 000 души по целия свят от появата си в края на декември в Китай, може да се прикрепи към повърхности и предмети. Спорно е още колко време вирусът остава по различните повърхности.

Проучванията показват, че той може да остане върху различни видове повърхности в продължение на няколко дни – 4 върху стъкло, 7 върху метал и пластмаса. Тази максимални продължителност обаче е само теоретична, тъй като резултатите са записани при лабораторни условия и не е сигурно дали е така и в реалната среда.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче