Секции

25 April 2024 11:34

Великобритания може да има 30 млн. дози от ваксина срещу коронавируса до септември

Една от първите страни, в които започнаха изпитания за ваксина срещу Ковид-19 – Великобритания, може да е готова до септември. Ако тестовете продължат успешно до есента ще са готови и първите 30 милиона дози за Обединеното кралство.

Великобритания може да има ваксина срещу COVID-19 до септември. Клиничното изпитание на ваксина срещу коронавируса в Оксфордския университет напредва успешно. Фармацевтичната фирма AstraZeneca е финализирала глобално лицензионно споразумение с Оксфорд и правителството, съобщи британският министър на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия Алок Шарма.

Това означава, че ако тестовете продължават така добре, до септември ще бъдат на разположение първите 30 милиона дози за Обединеното кралство, като част от споразумение за 100 милиона дози. Така Великобритания ще бъде първата страна, успяла да произведе ваксина срещу вируса.

Премиерът Борис Джонсън съобщи, че кабинета отпуска 93 милиона паунда за създаването на нова лаборатория за изследване на ваксини. Правителството вече е инвестирало 47 млн. паунда във ваксината, създавана от учените в Оксфорд и Шарма се ангажира с още 84 млн. паунда ново финансиране.

Подобно на други министри от правителството през седмицата, той заяви, че страната се движи към допълнително намаляване на ограниченията, но за да бъде овладяна окончателно тази болест, трябва да бъде намерена безопасна работеща ваксина, смята Шарма.

Броят на починалите намаля до най-ниското ниво от деня след блокирането – 170 души през изтеклото денонощие.

Но общият брой на смъртните случаи остава най-високият в Европа и до днес е почти 35 000 жертви на пандемията.

В световен мащаб учени и изследователи работят усилено върху над 100 експериментални ваксини за Covid-19, но няма гаранция за успех. Вече започнаха изпитания върху хора в различните държави.

САЩ също обявиха, че до края на годината вече може да имат милиони дози ваксина. Френската фармацевтична фирма Санофи предизвика скандал, след като съобщи, че ще предостави ваксините си първо на американците, но после се поправи, че те ще бъдат достъпни за всички.

Според СЗО и ЕС, ще е нужно около година и половина, за да бъде пусната ефективна ваксина на пазара.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче