Секции

19 September 2020 15:47

Централна Европа иска мини-Шенген с отворени граници

Държавите от Централна Европа, включително Австрия, Чешката република, Германия, Унгария и Словакия, могат да отворят своите граници една към друга от средата на юни. Това заявиха представители, след като проведоха две видеоконференции във вторник.

Германия има относително ниска степен на смъртност от новия коронавирус, който затвори границите на целия континент, докато другите четири страни са сред най-добрите Европейския съюз в борбата срещу разпространението му.

Смятаме, че бихме могли да създадем мини-Шенген, който да позволи на хората да пътуват без гранични проверки, тестове или последваща карантина, в средата на юни, заяви чешкият външен министър Томаш Петричек след разговор с австрийските и словашките си колеги. Той се съгласи, че ще бъдат необходими допълнителни разговори, като добави, че Словакия – която има най-малко смъртни случаи на човек от COVID-19 в Европа – е доста предпазлива при повторното отваряне на границите си. Той би искал да добави и Полша към групата през втората половина на юни, но според премиера на страната, засега ситуацията там не им позволява да мислят за отваряне на страната засега.

Австрия и Германия вече обявиха, че ще отворят границата си помежду си на 15 юни. Ако направят това, би било хубаво да отворят границите с Германия, Австрия, Унгария и, надявам се, и Словакия на 15 юни, каза чешкият премиер Андрей Бабиш. Той разговаря чрез видеовръзка с колегите си от Унгария, Полша и Словакия, както и германския канцлер Ангела Меркел.

Йоахим Херман, министърът на вътрешните работи на германската провинция Бавария, заяви, че все още не е взето решение и всичко зависи от разпространението на вируса в следващите дни.

Всичките пет държави наскоро облекчиха ограничителните мерки, предприети за борба с вируса и са членове на Шенгенската зона, обхващаща 26 държави.

В понеделник Словакия заяви, че ще позволи на своите граждани да пътуват до осем избрани държави за 24 часа към 21 май, без да се налага да дават отрицателен тест за вируси или да влизат в карантина.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Приготвяте ли домашни консерви?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче