Секции

28 March 2024 22:19

Милиони евакуирани в Индия и Бангладеш заради циклона Амфан, стихията взе и жертви

Най-малко 9 са жертвите на супер циклона Амфан, който удари Бангладеш и източната част на Индия. Стихията, която е най-мощната от поне 20 години, предизвика мащабни наводнения, активизира свлачища, и оставя пътека от разрушения, навлизайки навътре в сушата.

Ветрове със скорост от над 190 километра в час и проливни дъждове буквално пометоха няколко крайбрежни селища. Заради високите приливни вълни улиците на населените места се превърнаха в реки. Има и проблеми с електричеството заради скъсани от силните пориви на вятъра далекопроводни жици.

Властите в Бангладеш и Индия, които в момента са под карантина заради пандемията от КОВИД-19, успяха да евакуират около 3 милиона души от райони, изложени пряко на ударите на стихията по крайбрежието на Бенгалския залив.

В Бангладеш най-тежко засегната е провинция Сатхира, където поривите на вятъра достигнаха над 151 километра в час. Лошото време взе две жертви – 75-годишен мъж и 5-годишно момче, затиснати от паднало дърво. Загинал е и доброволец, помагал при евакуацията на хора. Близо 3 милиона души са без електричество.

Трима души загинаха от изкоренени от Амфан дървета в индийския щат Западен Бенгал. Най-малко три жертви има и в щата Одиша. Столицата на Западен бенгал – Колката е под вода. Историческият град с население от близо 15 милиона души, е на тъмно, след като стихията отнесе трансформатори. Съобщава се и за над 5500 разрушени къщи в щата. Стотици хиляди домове пък са под вода.

Очаква се силата на Амфан да намалее с придвижването му в посока север-североизток и стихията да се превърне в тропическа депресия.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче