Секции

28 March 2024 18:53

Втори опит за историческия старт на SpaceX с астронавти на НАСА

Служители на НАСА съобщиха, че историческият старт на SpaceX – първото по рода си публично-частно начинание между частната ракетна компания SpaceX и НАСА е планирано да се състои днес следобед в 15 часа и 22 минути местно време от космодрума Кейп Канаверал в щата Флорида, след като лошото време осуети планираното изстрелване в сряда.

Полетът пилотиран от двама астронавти на НАСА ще е първи от американска територия след прекратяването на пилотираните полети на агенцията през 2011 година и първи, осъществен от частна компания.

Метеорологичните условия все още се анализират, за да се определи кой ден ще е по-подходящ астронавтите на НАСА 48 годищният Робърт Бенкен и 52-годишният Дъг Хърли, да повторят изстрелването. Двамата астронавти ще се отправят към Международната космическа станция на борда на ракетата Falcon 9 от Флорида – отбелязвайки първата мисия на SpaceX, превозваща хора на борда. Пътуването до Международната космическа станция трябва да продължи 19 часа.

Астронавтите Дъг Хърли и Робърт Бенкен бяха върнати отново под карантина, след като изстрелването на космическия кораб „Дракон“ беше отложено заради лошо време в сряда. Двамата бяха информирани едва 17 минути преди изстрелването, че стартът се отлага. Хърли и Бенкен бяха подложени на тест за новия коронавирус и бяха под карантина от 20 май.

Много хора останаха разочаровани от отлагането. Сред тези, които бяха пристигнали на място за да видят историческото изтрелване беше и американският президент Доналд Тръмп и пърмата дама Мелания.

Ако и днес се наложи отлагане, следващата възможност е утре в 15 часа местно време. Изстрелването на кораба зависи от това кога Международната космическа станция се намира в точно определена точка на орбита.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Има две житейски правила. Правило 1: не се тревожи за дреболии. Правило 2: всички неща са дреболии.


Фридрих Ницше