Секции

25 April 2024 05:12

ЕС е „потресен и възмутен“ от убийството на Джордж Флойд в Минеаполис

ЕС изрази своето възмущение от убийството на тъмнокожия американец Джордж Флойд при полицейски арест в Минеаполис. Обявяваме се против всяко прекомерно използване на сила, каза върховният представител на блока за външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Жозеп Борел – върховен представител на ЕС за външната политика:

„Ние, хората в Европа, както и тези в Съединените щати, сме шокирани и потресени от смъртта на Джордж Флойд. Смятам, че всички общества трябва да останат бдителни срещу прекомерната употреба на сила и да се уверят, че подобни инциденти ще бъдат адресирани бързо, ефективно и с пълното зачитане на върховенството на закона и човешките права“.

Смъртта на Флойд е трагично събитие, показало какво се случва при злоупотреба със служебно положение от страна на правоохранителните органи, посочи испанецът.

Жозеп Борел – върховен представител на ЕС за външната политика:

„Подкрепяме правото на мирни протести, но и осъждаме насилието и расизма във всичките им форми. Призоваваме за деескалация на напрежението. Вярваме в способността на американците да се обединят и заедно да излекуват нацията от тези травми. Всеки живот има значение, и тези на тъмнокожите също“.

Смъртта на Джордж Флойд, предизвикана от задушаване, след като полицай дълго притискаше с коляно врата му към земята, разпали масово възмущение и протести в Съединените щати, които прераснаха в безредици и вандализъм. За пореден път обществото се раздели на две в оценката си за отношението на полицията към афроамериканската общност.

Германският първи дипломат Хайко Маас коментира, че мирните демонстрации в САЩ са „разбираеми и повече от легитимни“. Той изрази надежда, че те могат да променят нещата по отношение на расизма и употребата на сила от страна на полицията.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче