Секции

28 March 2024 21:21

Повдигат обвинения за убийство на 4-мата полицаи, арестували Джордж Флойд

Не стихват протестите в десетки градове в САЩ заради бруталния арест, довел до смъртта на афроамериканица Джордж Флойд на 25 май. Повдигнаха обвинения за убийство и на четиримата полицаи, участвали в акцията по задържането му. Генералният прокурор на Минесота Кийт Елисън повдига обвинения срещу полицая от Минеаполис, който коленичи на врата на чернокож мъж – Дерек Шовин, за убийство 2-ра степен на Джордж Флойд. Тримата му колеги също са обвинени в съучастие и подбуждане към убийство. Шовин беше обвинен миналата седмица в убийство от трета степен. Обвинение за убийство от втора степен не предполага умисъл, но носи по-тежко наказание. Гаранцията за освобождаване на всеки от четиримата бивши полицаи, задържали Джордж Флойд, възлиза на 1 милион долара, съобщи CNN. Според телевизията, Томас Лейн и Ту Тао са били задържани в сряда и са в затвора в окръг Хенепин. Бившият им колега Джей-Александър Куне доброволно се е предал на властите в същия ден. Дерек Шовин е в ареста от миналата седмица. Прокуратурата ще иска по няколко години затвор за замесените полицаи.

Смъртта на Джордж Флойд, който беше обвинен в опит да купи цигари с фалшива банкнота – предизвика протести в САЩ заради системния расизъм и полицейската бруталност.

Най-малко 11 души са загинали по време на протестите до момента. Жертвите са жители на Чикаго, Детройт, Омаха, Девънпорт, Окланд и Луисвил. Поне 5-има полицаи са простреляни.

Кметът на Вашингтон Муриел Боузър удължи полицейския час с още един ден, от 23 часа местно време.

В Ню Йорк се стигна до сблъсъци с полицията и отново бяха разграбени магазини. Хиляди отново пренебрегнаха полицейския час. В Манхатън бяха задържани 700 души. Един човек бе убит от полицията в Бруклин, след като открил стрелба. Ранени са двама полицаи и двама цивилни.

Президентът Доналд Тръмп разкритикува губернатора на Ню Йорк Андрю Куомо, че хаосът, беззаконието и разрушенията превземат Ню Йорк, а не се помощ от федералното правителство.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче