Секции

29 March 2024 11:25

Протести срещу расизма се проведоха в Лондон, Париж, Рим и Мадрид

Многохилядни протести срещу расизма се проведоха в най-големите градове в Европа. Демонстрантите в Лондон, Париж, Мадрид и Рим излязоха по улиците в подкрепа на каузата „Животът на тъмнокожите има значение“ и изразиха недоволството си от расовата дискриминация и полицейското насилие.

Десетки хиляди излязоха в многолюден протест по улиците на Лондон с искане за справедливост и равни права за цветнокожите, шествието стигна до американското посолство в британската столица.

Здравният министър на страната Мат Ханкок за пореден път предупреди, че при събирането на множество хора на едно място има опасност от масово заразяване с коронавирус.

Мат Ханкок, здравен министър на Великобритания:

„Точно мислехме, че сме овладели епидемията, но тези събирания на хора със сигурност ще окажат влияние върху броя на новозаразените.“

Безспорно това е голям риск. Затова призовавам хората да изразят мнението си, но моля, не разпространявайте този вирус, който вече е нанесъл толкова големи щети, които бавно започваме да слагаме под контрол.

Общо 14 полицаи са пострадали при сблъсъците с демонстрантите в събота в Лондон, съобщиха властите в града. Жена полицай е в тежко, но стабилно състояние след сблъсъци с протестиращи срещу полицейското насилие над афроамериканци в Лондон. Служителката на реда е била от конната полиция. Протестиращи са атакували коня с различни предмети, включително и колело. Жената е с тежки наранявания, сред които травми на белия дроб, счупена ключица, ребра и множество натъртвания вследствие на падането от коня. Лекарите прогнозират, че лечението на полицая ще отнеме поне четири месеца.

Смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд предизвика протести в много градове във Франция. Десетки излязоха в Париж, Лил, Лион и Бордо.

Във френската столица над 6 000 души се включиха в протестите въпреки забраната да се събират повече от 10 души заради пандемията. Полицията беше изпратена да поддържа реда, но не се стигна до сблъсъци между полицията и протестиращите. Близо до американското посолство около 2000 протестиращи се включиха в митинг, но полицията сложи бариери.

Някои протестиращи коленичиха в памет на Флойд и призоваха за съдебно правосъдие, както за него, така и за малцинствата във Франция.

жена:

„Възмутени сме от случилото се в Съединените щати. Но трябва да сме наясно, че това не е първият път, когато това се случи в САЩ. Джордж Флойд не е първият. Във Франция също имаме подобни жертви.“

Хиляди демонстранти се събраха на „Пиаца дел Пополо“ в Рим и се включиха в първия голям митинг в италианската столица срещу расизма.

Участниците в протестната проява, които в огромната си част бяха с маска на лицето, стояха и слушаха речи в продължение на няколко часа и държаха транспаранти с надписи като „Животът на чернокожите има значение“ и „Това е проблем на белите“. После демонстрантите коленичиха и вдигнаха юмруци в знак на солидарност с тези, които се борят срещу расизма.

Хиляди демонстрираха пред американското посолство и в Мадрид. Множеството скандираше „Не мога да дишам“, последните думи, на Флойд и по време на ареста му. Протестиращите в Мадрид организираха минута мълчание и преминаха към централния площад на испанската столица – Пуерта дел Сол.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче