Секции

29 March 2024 11:00

В Чикаго извършиха двойна белодробна трансплантация на жена, преболедувала COVID-19

Лекари от Медицинския факултет на Северозападния университет в Чикаго извършиха двойна белодробна трансплантация на жена, чиито дробове са били тежко увредени от COVID-19. Това е първа подобна манипулация в Съединените щати. Пациентката, млада жена на 20 години, е вземала имуносупресори, когато се заразява с коронавирус. Състоянието на белите ѝ дробове бързо се влошава, а сърцето и останалите органи не могат да получат достатъчно кислород. Жената прекарва 6 седмици на апарат за механична вентилация и на машина за екстракорпорална мембранна оксигенация. Последната отвежда дезоксигенираната кръв от тялото и добавя кислород, премахвайки въглеродния диоксид преди да върне обратно в тялото снабдената с кислород кръв. Лекарите изчакват докато пациентката се пребори с респираторната болест, преди да извършат трансплантацията.

д-р Анкит Бхарат – завеждащ отделението по гръдна хирургия:

„Това важно събитие показва, че въпреки че трансплантацията при тези пациенти е изключително сложна в техническо отношение, тя може да бъда направена безопасно и осигурява друга опция за оцеляване на тежко болни от COVID-19 пациенти. Пациентката е в стабилно състояние и се подобрява всеки ден“.

Жената се намира в интензивно отделение и има шанс напълно да се възстанови. Успехът на процедурата е лъч надежда за хора, чиито бели дробове са били тежко увредени от COVID-19. В Съединените щати случаите на коронавирус са общо 2 218 902, а починалите са 119 374.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче