Секции

24 April 2024 03:44

Испания и Италия отпускат милиарди евро за спасяването на туризма си

С 4.250 милиарда евро Испания ще спасява туризма – ключов сектор на икономиката ѝ, който пострада тежко от кризата с коронавируса. Иберийската държава ще отвори своите граници със страните от ЕС и Шенген от 21 юни с надеждата да даде тласък на туристическата индустрия, която генерира 12 на сто от брутния вътрешен продукт.

Педро Санчес – премиер на Испания:

„Въпрос от спешен порядък е да приложим в действие плана за подкрепа на туризма, за да направим възможно възстановяването на сектора. Като пример за добро развитие на обстоятелствата мога да посоча възможността за отваряне на границите, например със страните от Шенгенското пространство от тази събота. Планът за подпомагане на туризма е на стойност над 4.250 милиарда евро“.

Санчес призова сънародниците си да изберат Испания за своите почивки. По-голямата част от финансовата помощ ще е за държавни гаранции по заеми за фирми от сектора и намаляване на летищните такси на авиокомпаниите. Избрана група германски туристи вече пристигна на остров Майорка на 15 юни като част от пилотен проект, чиято цел е привличането на 10 000 туристи на Балеарските острови.

Испания заема второ място в глобална класация за разходи за туризъм – с похарчени 90 милиарда евро през 2019 г.

Италия също обяви мерки за подпомагане на туризма. Правителството ще задели 2.4 милиарда евро за „бонус почивка“ за домакинства с доходи под 40 000 евро на година. Те ще получават безвъзмездно до 500 евро, ако прекарат почивките си до края на годината в Италия, вместо да пътуват в чужбина. Освен това ще получават отстъпка от 80% от цените на хотелските си стаи, а останалите 20 процента ще им се приспадат от данъчните задължения.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче