Секции

25 April 2024 05:06

Стотици полицаи в Брюксел на протест срещу влошените условия на труд

Близо 350 полицай се събраха на символичен протест в центъра на Брюксел. Служителите на реда недоволстваха от влошените условия на труд. По време на протеста, свикан по призив в социалната мрежа Фейсбук, а не от синдикатите, полицаите посочиха, че работата им е станала доста по-трудна през последните седмици след убийството на афроамериканеца Джордж Флойд в САЩ. Смъртта на тъмнокожия мъж, убит от бял полицай в Минеаполис предизвика мащабна вълна от протести по целия свят.

Белгийските полицаи бяха категорични, че са уморени от дискриминацията и често безпочвените обвинения в расизъм и полицейска бруталност – ескалирали в последно време. Служителите на реда, някои в униформи, но всички носещи предпазни маски, се събраха пред сградата на съда в белгийската столица, като хвърлиха демонстративно значките и белезниците си на земята.

Според служителите на реда видеата, циркулиращи в социалните мрежи и медиите, в които се показват сцени на полицейски произвол, нанасят големи щети. Полицаите твърдят, че всеки ден са заплашвани, обиждани и плюти. Според тях проявите на расизъм и неоправдано насилие от полицията са единични случаи.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче