Секции

08 July 2020 11:48

8 загинали при наводнения в Чехия, извънредно положение в 7 сръбски общини

Лошото време в Европа доведе до човешки жертви и материални щети. Най-малко 8 души са загинали през последните дни в резултат на наводнения в Чехия, което е най-много за последните 10 години. Пороите, причинени от продължителни дъждове, доведоха до бедствия в Моравия, източния регион на републиката. Първите жертви наводнението взе в събота – двама жители на село Петровице. То беше залято от обикновено спокойната река Особлога. В неделя 8-годишна ученичка се удави в река Морава близо до град Фридек-Мистек. Във вторник двама любители спортисти починаха в чешки болници, след като спасители ги извадиха от водата, която преобърнала лодките им. Материалните щети в източните райони на страната могат да достигнат десетки милиони евро.

Сръбските власти въведоха извънредно положение в седем общини в страната, заради сериозни наводнения от прелели реки след дъждовете. Това съобщи Горан Николич, началник на отдела за противопожарни и спасителни звена към Министерството на вътрешните работи.

Проливни дъждове валят от няколко дни в Сърбия, а особено критична е ситуацията в западната част на страната. Критично в момента е в общините Любовия и Гуча, защото там вали повече от 24 часа. Най-засегнат от потопа е град Любовия, където едноименната река е преляла и е отрязала достъпа до него. Наводнени са пътищата и улиците в няколко населени места. Десетки сгради също са под вода, а един мост е разрушен. 48 души са евакуирани, а един човек е бил спасен след заплаха за живота му. В части на Босна и Херцеговина също са паднали порои. Заради обилните валежи от коритото си е излязла река Дриняча.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Ще почивате ли през лятото на родното Черноморие?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче