Секции

28 March 2024 13:33

Ще бъде ли превърнат храмът „Света София“ в джамия?

Днес в Турция ще се вземе решение дали храмът „Света София“ – да бъде превърнат в джамия. Казусът е в компетенциите на Държавния съвет, който е върховната административна инстанция в страната.

Изграденият през 6-ти век по заповед на византийският император Юстиниан Първи храм е най-голямата катедрала в света в продължение на почти хиляда години. Когато Отоманската империя, управлявана от султан Мехмед Втори Завоевателя, превзема Константинопол през 1453 година, Света София е превърната в джамия.

С решение от ноември 1934 г. сградата става музей, но сега това постановление може да бъде отменено. Ако това стане, ще се открие пътят за превръщането на „Света София” отново в джамия – предложение, което дойде от турския президент Реджеп Ердоган. За превръщането на Света София от паметник на християнството, който е част от списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство, в ислямски молитвен дом отдавна настояват и редица ислямистки организации.

Решението за превръщането на Света София в джамия предизвика остри критики от международната общност. От ЮНЕСКО обявиха, че за промяна в статута на сградата, която се намира в истанбулския квартал Фатих, на западния бряг на Босфора, е необходимо и тяхното разрешение. От организацията са изпратили писмено запитване към Анкара, относно емблематичния за мегаполиса храм, но не са получили отговор.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче