Секции

25 April 2024 05:12

Забраната за найлонови торбички в Индонезия не се спазва

Забраната за употреба на найлонови торбички, която влезе в сила в Индонезия от началото на юли, не се спазва. Това установи проверка на властите на едни от най-големите пазари в Джакарта.

Оказа се, че не само търговците на дребно, но и големите търговски вериги, не са се съобразили с изискването да сведат използването на полиетиленовеи торбички до минимум. Този вид опаковки се смятат за най-големият замърсител с пластмаса на световните океани.

За определени продукти, като риба и пиле, не може да използваш друго, освен найлонова торбичка. Свели сме употребата на тези опаковки до минимум, но понякога се налага, така че не мога да кажа, че въобще не ползваме найлонови торбички, казват хората.

Според новите разпоредби в Индонезия магазините трябва да предоставят на клиентите си екологични торбички за покупките им. Наказанията за неспазване на забраните варират от писмено предупреждение до глоба в размер на между 360 и 1800 долара. Последното предупреждение е затваряне на търговския обект и отнемане на лиценза.

Губернаторът на Джакарта подписа указа за забраната на латексовите и термопластмасовите опаковки и полиетиленовите торбички миналия декември. Индонезия е вторият най-голям в света замърсител с пластмаса на океаните след Китай.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче