Секции

19 April 2024 21:46

Ердоган отхвърли загрижеността на международната общност за „Света София“

Споровете около статута на храма „Света София“ в Истанбул продължават. Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че съдбата на бившата гръцка православна църква „Света София“ е вътрешен въпрос за страната му и затова никой друг не може да се противопоставя на това. Той добави, че всяка реакция извън Турция на въпроса дали да превърне историческият храм в джамия е външна намеса във вътрешните работи на неговата страна.

Отправянето на подобни обвинения срещу страната ни по отношение на „Света София“ е, цитирам, равносилно на пряко нападение срещу нашия суверенитет, заяви Ердоган по време на церемонията по издигането на нова джамия в Истанбул, кръстена на Хайредин Барбароса – турският корсар от 16 век и по-късно адмирал, който установява военното господство на Османската империя в голяма част от Източното Средиземноморие.

Коментарът му е в отговор на опасенията, изразени през последните дни от няколко страни и международни организации относно всякакво решение за превръщането на историческата църква от музей и обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, в джамия.

По-рано говорителят на управляващата партия в Турция Йомер Челик критикува Гърция заради факта, че в Атина няма действаща джамия, и я обвини в провеждане на държавна политика за унищожаване на османски паметници.

На 2 юли Върховният съд на Турция приключи съдебното заседание за това дали „Света София“ трябва да остане музей или да бъде превърната в джамия и ще излезе с писмено решение в рамките на 2 седмици.

Света София, един от най-важните обекти на историческото и културно наследство в света, е построена през шести век от християнски император Юстиниан по време на Християнската византийска империя. Тя е най-големият храм в християнския свят от повече от хиляда години

Преобразувана е в имперска джамия с османското завладяване на Истанбул през 1453 г. От 1934 г. с указ на основателя на съвременната турска държава Кемал Ататюрк, става музей и е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче