Секции

28 March 2024 21:10

Австралия затваря държавната граница за пръв път от 100 години, за да спре коронавируса

Границата между двата най-населени щата в Австралия ще бъде затворена на 7 юли за неопределен период, каза премиерът на Виктория Даниъл Андрюс. Причината – ръстът на нови случаи на COVID-19 през последните 14 дни. Решението маркира първия път от 100 години, в който границата между Виктория и съседния щат Нов Южен Уелс се затваря. За последно властите са блокирали движението между два щата през 1919 г по време на пандемията от испански грип.

Даниъл Андрюс – премиер на австралийския щат Виктория: „От 23.59 ч в полунощ на 7 юли границата с Нов Южен Уелс ще бъде затворена. Координирахме това решение с премиера на Австралия и премиера на Нов Южен Уелс. Разбрахме, че за момента то е най-доброто. Причината е нарастването на случаите на коронавирус във Виктория.“

Броят на случаите на COVID-19 в Мелбърн, столицата на Виктория, скочи в последните дни, което принуди властите да затегнат разпоредбите за социална дистанция в 30 предградия и да затворят напълно девет общински жилищни сгради. За последното денонощие новите случаи във Виктория са 127 – най-големият дневен прираст от началото на пандемията. 53 от тях са засечени в жилищните блокове. Съобщава се и за един починал – първият в национален мащаб за повече от две седмици. Другата вътрешна граница на Виктория – с щата Южна Австралия – вече бе затворена. Австралия се справи по-добре от много други страни с пандемията от коронавирус, като регистрира 8500 случая на инфекцията. Но огнището в Мелбърн е знак, че нещата могат да се обърнат. През последната седмица в страната бяха отчетени средно 109 случая на COVID-19 на ден, сравнено със само 9 случая на дневна база в първата седмица на юни.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Ако можеш да мечтаеш за нещо, можеш и да го направиш. Помнете че всичко започва от една мишка.


Уолт Дисни