Секции

25 April 2024 05:31

Франция отбелязва националния си празник в сянката на COVID-19

Франция отбелязва Националния си празник – Деня на превземането на Бастилията – с ограничени по мащаб публични мероприятия заради кризата с коронавируса. Дори традиционният военен парад няма да премине по „Шанз-Елизе“, а ще бъде на площад „Конкорд“. Президентът Еманюел Макрон призова сънародниците си да останат внимателни и да се пазят един друг.

Проблясък надежда е пронизал сянката на COVID-19 във Франция, но нейните граждани трябва да останат бдителни. Призива отправи президентът на страната Еманюел Макрон в навечерието на националния празник – Деня на Бастилията. Тази година тържествата ще бъдат ограничени в сравнение с миналата, като продължават да важат правилата на социална дистанция. Макрон подчерта, че церемониите ще отдадат почит към всички здравни работници, участващи в битката с коронавирусната инфекция.

Еманюел Макрон – президент на Франция

По време на пика на здравната криза, която още не е отминала, надеждата да се видим отново и да отпразнуваме заедно 14 юли изглеждаше твърде далечна, като слаб проблясък. Мнозина се съмняваха в това. Но ето ни тук. Трябва да останем бдителни, но животът постепенно се връща към нормалния си ритъм.

По изключение, в челните редици на парада, ще преминат жените и мъжете в бели престилки, които се борят и продължават да се борят с коронавируса.

Тържествата в Париж и други градове ще преминат при ограничено присъствие на зрители заради рестрикциите срещу потенциално разпространение на пандемията. Традиционният военен парад, който обичайно преминава по булевард „Шанз-Елизе“ и стига до Триумфалната арка, тази година ще бъде на площад „Конкорд“ в по-малък формат, с участие на 2000 военнослужещи – двойно по-малко от 2019 г.

Зарята с фойерверки ще се проведе от Айфеловата кула, но гражданите няма да имат достъп до нея.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче