Секции

28 March 2024 12:58

САЩ включват „Турски поток“ в списъка за санкции

Държавният департамент на САЩ ще включи „Турски поток“ и „Северен поток-2“ сред проектите, попадащи под санкциите на закона „За противодействие на противниците на Америка с помощта на санкции“. Това заяви държавният секретар Майк Помпейо.

Държавният департамент на САЩ ще обнови списъка със санкции, като включи в него „Северен поток-2“ и втората отсечка на „Турски поток“, заяви американският държавният секретар Майк Помпейо. Това означава, че могат да бъдат наложени санкции на инвестициите или другите видове дейности, свързани с тези руски енергийни експортни тръбопроводи“, обясни той. Това е недвусмислено предупреждение към компаниите, оказващи помощ на руските проекти с пагубно влияние и вземащи участие в тях, че тяхното участие е недопустимо: излезте от тези проекти сега или рискувате последици, заяви Помпео. Според държавният секретар „Турски поток“ и „Северен поток-2“ не са търговски проекти. По думите му те са главните инструменти на Кремъл за разширяването на зависимостта на Европа от руските енергоносители. САЩ винаги са готови да помогнат на европейските страни да удовлетворят своите енергийни нужди, каза Помпео. Газопроводът „Турски поток“ беше обявен от руския президент Владимир Путин в Анкара през декември 2014 г. Този проект замени „Южен поток“, който трябваше да минава през България, но не отговаряше на изискванията на Третия енергиен пакет на Европейския съюз. „Турски поток“ включва две отсечки, които свързват Русия и Турция по дъното на Черно море. Всяка една от тях е с капацитет от близо 16 милиарда куб.м. газ. Първата отсечка беше пусната в експлоатация на тържествена церемония в Истанбул на 8 януари тази година. Още тогава САЩ заявиха, че са против продължението на тръбата през българска територия за ЕС. Втората отсечка на „Турски поток“ трябва да мине през България и да доставя природен газ за Сърбия и Унгария. Строителството на „Балкански поток“ у нас се забави заради пандемията от коронавирус. Русия многократно заяви, че втората отсечка на „Турски поток“ се изгражда преди всичко в подкрепа на руския съюзник на Балканите – Сърбия.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Всяка една монета има две лица и не можеш да подбираш коя харесваш - те са заедно; същото е в живота - ако не можеш да се оправяш с трудните моменти, няма да имаш и приятни.


Хорхе Букай