Секции

24 April 2024 16:58

Европейските лидери стартираха тежките преговори по спасителния план за Европа

Лидерите на Европейския съюз стартираха срещата на върха в търсене на решение как да бъде разпределен мащабния пакет от 750 милиарда евро за спасяване на икономиките от корона-кризата. Друга важна тема е бюджета на Общността за следващите 7 години. Домакинът на срещата председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, заяви, че предстоят трудни преговори, защото не е само въпрос на пари, но и въпрос за бъдещето на европейския проект.

Шарл Мишел, председател на Европейския съвет:

С политически кураж е възможно да бъде постигнато споразумение за възстановителния фонд на Европейския съюз. Преговорите ще бъдат много трудни, но не само по въпроса за парите, а и за хората, за бъдещето на европейския проект, за нашето единство.

Ангела Меркел канцлер на Германия:

Влизаме в консултациите с много енергия, но трябва да кажа също, че различията са все още много, много големи и затова не мога да предскажа дали този път ще успеем да постигнем споразумение. Би било желателно, но трябва и да се изправим пред реалността и наистина имаме нужда от голяма готовност за компромиси, ако искаме да постигнем нещо, което е добро за хората и добро за Европа в лицето на пандемията. Ето защо очаквам много, много трудни преговори.

Еманюел Макрон президент на Франция:

Европейският съюз е изправен пред мигът на истината и амбицията. Става въпрос за нашия европейски проект. Преживяваме безпрецедентна криза на здравно, но и на социално ниво. Нуждаем се от много повече солидарност и амбиция.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче