Секции

20 April 2024 12:56

Пожарникари опитват да потушат горски пожари в Гърция

Пожарникари и самолети вече втори ден се опитват да потушат огнената стихия в южна Гърция, която наложи евакуации и битка за спасяване на домовете по крайбрежието. Пожарът извън южния град Коринт е частично овладян, но 250 пожарникари, подпомагани от самолети и хеликоптери продължават да се борят с тлеещия огън, раздухван от ветрове. Няколко вилни зони край морето са евакуирани. Горски пожари бушуват и в Испания.

Пожарникари се борят втори ден с раздухвани от вятъра горски пожари, които изпепелиха борова гора и принудиха стотици хора да се евакуират край крайбрежното село Кехриес на гръцкия полуостров Пелопонес. Гъст дим се издига над върховете на дърветата, докато над 250 огнеборци опитват да потушат стихията, подпомагани от хеликоптери и самолети. Огънят леко повреди три къщи в съседните села Атикия и Аламано и унищожи една пожарна кола, но няма пострадали хора, съобщиха противопожарните служби. Хората в 6 жилищни комплекса и един летен лагер са изведени на безопасни места. През нощта пожарът се придвижи през гористите местности, изпепелявайки борови и маслинови дървета. В ранните часове на четвъртък той стигна до селищата Галатаки и Агиос Йоанис. Разпоредена е и спешна евакуация на военен лагер, където се съхраняват експлозиви. Кехриес, село в община Коринт, носи името си от древния пристанищен град Кенхреай. То е популярна спирка за местни летовници.

През летните месеци Гърция често става жертва на големи горски пожари, причинени или от небрежност, или умишлено предизвикани.

Горски пожар бушува в северния испански регион Галисия

Горски пожар бушува в град Верин в северната испанска провинция Галисия. Стихията е опустошила 160 хектара горски масиви. Огънят доведе и до частично затваряне на магистрала, след като пламъците и димът се доближиха опасно до трафика. Пожарът продължава да е активен и няколкостотин пожарникари се борят да го изгасят. В тяхна помощ са изпратени 6 самолета, съобщи министерството на енергетиката и околната среда на Галисия.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Всяка една монета има две лица и не можеш да подбираш коя харесваш - те са заедно; същото е в живота - ако не можеш да се оправяш с трудните моменти, няма да имаш и приятни.


Хорхе Букай