Секции

29 March 2024 04:10

Карантина в Южна Румъния заради скок на заразените с коронавирус

Първата локална карантина в Румъния вече е факт. В южната част на страната се налагат специални ограничения. 14 дни в Гюргево и Прахово ще може да се влиза и излиза само с основателна причина. Причината е, че през последните дни се наблюдава голямо увеличение на новите случаи на коронавируса.

Румънските власти са взели решение за налагане на карантина в южната част на страната. Забранява се влизането и излизането, освен с основателна причина. Първата зона, поставена под карантина в Румъния по силата на новото законодателство, което влезе в сила на 21 юли, е Картожани селище в южния окръг Гюргево. Там има повече от три случая на хиляда жители.

За 14 дни на територията на Гюргево и Прахова движението е ограничено. Мярката е наложена със заповед, подписана от Раед Арафат, ръководител на държавния орган, който е натоварен да се справи с кризата с коронавируса.

Мотивът за решението е заради рязкото увеличение на случаите на коронавирус, като има сериозен скок и в столицата Букурещ.

Към момента случаите на заразени в страната са повече 41 000, а починалите – 2 126.

Ако активните случаи продължат бързо да се увеличават, това може да създаде и условия за въвеждане отново на извънредно положение.

Преди дни премиера Лудовик Орбан предупреди, че при над 1200 нови случая на ден ще бъде въведена локална карантина. Той съобщи също, че има близо 1000 души, диагностицирани с Ковид-19, които са напуснали болниците по свое желание заради законодателния вакуум. Конституционният съд реши в края на юни, че мерките за налагане на карантина, изолация и задължителна хоспитализация са неконституционни, което наложи приемането на нов закон.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Необходима е голяма наивност, за да вярваш, че с викове и вопли си в състояние да промениш собствената си съдба. Нея трябва да е приемеш такава, каквато ти се предлага, и да се въздържаш от всякакво многословие.


Киркекор