Секции

11 August 2020 16:22

Близо 3 милиарда животни са пострадали от австралийските пожари

Близо 3 милиарда животни са загинали или са прогонени от местообитанието им от безпрецедентните пожари в Австралия през миналата година в едно от най-тежките бедствия в дивата природа в съвременната история, показва доклад.

Изследването на учени от няколко австралийски университета разкрива, че ударът по дивата природа включва 143 милиона бозайници, 2 и половина милиарда влечуги, 180 милиона птици и 51 милиона жаби. Смята се, че едни от най-популярните животни в Австралия, коалите са доста засегнати. Хората ги спасяваха с голи ръце и подръчни средства от пламъците, които достигаха до пътищата.

Но правителствен доклад в началото на тази година сочи 100 други застрашени местни растителни и животински видове, които са изгубили повече от половината от местообитанието си заради пожарите, което повишава вероятността от много по-големи загуби. Пожарите опустошиха повече от 115 000 квадратни километра от засегнатите от сушата храсталаци и гори в Австралия в края на 2019 г. и началото на 2020 г., като убиха над 30 души и унищожиха хиляди домове. Това беше най-големият и най-продължителен сезон на пожарите в съвременната история на страната. По-ранно проучване през януари изчисли, че пожарите са убили милиард животни в най-силно засегнатите източни щати Нов Южен Уелс и Виктория. Но проучването, публикувано във вторник, е първото, което обхваща пожарните зони по целия континент, заяви водещият учен Лили ван Еден от университета в Сидни.

Настоящите констатации са шокиращи, заяви изпълнителен директор на австралийския клон на Световния фонд за дивата природа Дърмът О’Горман, поръчал доклада. Трудно е да се сетим за друго събитие някъде по света, убило или изселило толкова много животни, каза той. „Това е едно от най-тежките бедствия в дивата природа в съвременната история“.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Ще почивате ли през лятото на родното Черноморие?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче