Секции

24 April 2024 09:23

Едва 1000 поклонници участват в тазгодишното поклонение хадж в Мека

В Саудитска Арабия започна най-голямото поклонение за мюсюлманите в Мека – хадж. Той протича при безпрецедентни мерки, въведени тази година заради коронавируса. За първи път в най-новата история властите драстично намалиха броя на допусканите поклонници. От обичайните 2 милиона, сега те са едва 1 000 души.

Мюсюлманските поклонници започнаха годишното си поклонение на хадж, което беше драстично намалено заради пандемията на коронавирус. За първи път в съвременната ера, сред усилията за ограничаване на COVID-19, мюсюлманите от чужбина няма да могат да присъстват на поклонението.

Тази година събитието бе ограничено до около 1 000 поклонници от Саудитска Арабия, 70% от които са чуждестранни жители на кралството. Късметлиите са избрани чрез онлайн система за проверка, отворена само за жителите на кралството. Те са до 50-годишни, без хронични заболявания. Ще носят гривни за проследяване.

Останалите 30% са избрани от саудитските здравни работници и служители по сигурността, които са се възстановили от коронавируса, като жест на благодарност за тяхната жертва.

Тази година и мерките, които се прилагат за присъстващите на хадж са безпрецедентни в историята на поклонението.

Властите съобщиха, че измерват температурата им и минават диагностичен тест, а след хаджа ще бъдат поставени под карантина.

Голямата джамия на Мека се обикаля от събралите, които задължително носят маски, със спазване на 1,5 метра разстояние между тях, които се движат по специално маркирани линии. Светената вода трябва да се консумира от бутилки за еднократна употреба.

Поклонниците получават комплекти, съдържащи стерилизирани парчета чакъл за ритуал, символизиращ убиване с камъни, дезинфектанти, маски, молитвено килимче и ихрам – бяла дреха без шевове, каквато носят участниците в хаджа.

Правителството уверява, че държи в готовност голям брой здравни заведения, мобилни клиники и линейки специално за поклонниците. Случаите на коронавирус в Саудитска Арабия са нараснали до 270 000 тази седмица, като ежедневните нови случаи падат под 2000 за първи път от началото на юни.

Въпреки слуховете за отлагане, той все пак се провежда, но обикновено около 2,5 милиона мюсюлмани посещават най-светите места на исляма в Мека и Медина за седмицата на поклонението, които обикновено са изключително претъпкани.

Според религията това поклонение е сред 5-те стълба на исляма и всеки мюсюлманин е длъжен поне веднъж в живота си да го направи, ако може да си позволи разходите.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче