Секции

28 March 2024 12:33

Курбан байрам в условията на пандемия – в „Света София“ в Истанбул и на хаджа в Мека

Мюсюлмански поклонници присъстваха на традиционната молитва за празника Айд ал Адха (Курбан байрам) в джамията „Света София“ в Истанбул. Айд ал Адха, което в превод означава Празник на саможертвата, е един от най-важните в мюсюлманския календар. Той включва и поклонничеството в свещения град Мека, познато като „хадж“. Тази година обаче сянка върху празненствата хвърли пандемията от коронавирус, заради която ислямските поклонници трябва да спазват физическа дистанция и да носят маски.

„Света София“ е била най-голямата католическа катедрала в света за 900 години, преди османският султан Мехмет Завоевателя да завладее Константинопол през 1453 г и да я превърне в джамия. В този статут тя просъществува още 500 години, а през 1934 г е превърната в музей от основателя на модерната турска държава Мустафа Кемал Ататюрк.

Но в средата на юли след решение на Държавния съвет на Турция храмът върна статута си на ислямски молитвен дом – решение, предизвикало вълна от критики от западни държави и християнски духовни водачи.

Междувременно няколко десетки мюсюлмани изпълниха традиционния ритуал Тауаф – акт на седемкратно обикаляне на каменната структура Кааба в Мека. Той символизира прогонването на дявола с камъни. Поклонниците спазваха дистанция помежду си, а здравни специалисти следяха движението им. За пръв път в съвременната история, сред усилията за обуздаване на COVID-19, мюсюлмани от чужбина не могат да присъстват лично на хаджа.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче