Секции

19 April 2024 05:31

Британската икономика навлезе в рецесия за пръв път от 11 години

Официално – Великобритания навлезе в рецесия за пръв път от 11 години. Икономиката на страната се сви с рекордните 20,4 на сто между април и юни, което е второ поредно тримесечие на спад. Като причина за лошото представяне на икономиката Лондон посочва пандемията от COVID-19, която блокира активността от началото на годината.

Потреблението намаля заради карантината, наложила затварянето на магазините. Производството и строителството също бяха сектори, тежко засегнати от ограничелните мерки предприети, за да се спре разпространението на опасната зараза. Най-тежко пострадалият сектор е този на услугите, който добринася с около една пета към брутния вътрешен продукт. Това е първата техническа рецесия – която се обявява при две последователни тримесечия на икономически спад – от 2009 година.

Според данните на Националния статистически институт на Великобритания икономиката е показала леки признаци на възстановявне в края на юни – когато британският кабинет реши да облекчи мерките на карантината. Най-новите данни за икономиката показват, че тя е пострадала от пандемията по-лошо от всяка друга голяма европейска държава. Това повдига въпроса до колко са адекватни методите за справяне със заразата, предприети от кабинета напремиера Борис Джонсън, с оглед на факта, че Лондон беше една от последните държави на Стария континент, която наложи карантина. Рекордният срив след спада с 2,2% през първите три месеца на годината, е по-голям и от този на САЩ. Понижението на БВП надхвърли и отчетения в Испания спад от 18,5%, най-лошо представящата се страна в Европейския съюз.

Данните представляват ново доказателство, че Великобритания плаща висока цена за бавната си реакция спрямо мерките на повечето съседни държави, влезли в ограничителни мерки от март. Страната в момента е на първо място по смъртност от COVID-19 в Европа.

Централна банка на страната изтъкна наскоро пазара на труда като основен проблем, като експертите се опасяват за скок на безработицата, когато държавната подкрепа за работните места бъде прекратена по-късно тази година.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче