Секции

29 March 2024 14:41

Властите в Гърция предупредиха, че има реална опасност от връщане на карантината в страната

Гръцките власти регистрираха опасен ръст на новите случаи на коронавирус в страната. Правителството в Атина реагира и наложи нови ограничения, които пряко засягат и туристическия сектор.

През последните три дни в Гърция с коронавирус са се заразили повече хора, отколкото през целия месец юни – над 530 души. В сряда беше отбелязан абсолютен рекорд на новозаразените за едно денонощие – 265 души.

През първата седмица на август гръцките власти регистрираха над 3 пъти повече инфекции, отколкото през целия месец май. Според експерти, броят на заразените се увеличава заради факта, че хората са станали непредпазливи. Това се отнася най-вече за по-младите – над половината от новите случаи с коронавирус са хора на възраст между 18 и 39 години.

Това принуди властите да предприемат спешни мерки.

От 17 август, всички пристигащи по въздух от Швеция, Чехия, Белгия, Испания и Нидерландия ще трябва да показват на влизане в страната негативен тест за коронавирус, направен в рамките на 72 часа преди пристигането им. Мярката важи за пътуващите със самолет. На сухопътните граници на страната тя се прилага за всички пътуващи към Гърция.

Другата мярка засяга ресторантите, кафенетата и баровете в много туристически центрове – от вторник те вече затварят в полунощ. Мярката се отнася за островите Крит, Миконос, Санторини, Родос, Закинтос и Корфу, както и за Халкидическия полуостров недалеч от българската граница.. При нарушения ще бъдат налагани глоби в размер на 10 хиляди евро.

Почти апокалиптично звучи прогнозата на солунския университет „Аристотел“, според която броят на заразените с коронавирус в Гърция може да нарасне от близо 6 400 в момента на 170 хиляди до края на годината, ако сегашната тенденция се запази. Авторите на изследването очакват, че към края на годината числото на жертвите ще достигне близо 4 500 души.

Експертите препоръчват още на фирмите в частния и обществения сектор да преминат в режим на работа „домашен офис“ – навсякъде, където това е възможно. Друга препоръчителна мярка е налагането на пълна карантина в населените места в най-засегнатите райони, каквато в момента е ситуацията на малкия остров Порос край Атина. Там вече е наложен вечерен час – забранено е напускането на дома от 23 часа до 7 сутринта, както и събирането на повече от 9 души на едно място, включително в жилищата. Здравните власти вече откриха едно от новите огнища на заразата на острова: купон край басейна под мотото „Корона парти“, организиран за младите хора всяка сряда от един местен хотел.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче