Секции

28 March 2024 17:20

Ердоган: Турция ще продължи със сондажите за енергийни ресурси в Средиземно море

Турция не смята да се откаже от плановете си да проучва газовите находища в Източното Средиземноморие. Не се плаши и от санкции, и ще предприеме ответни действия срещу всеки, който се опита да спре работата на кораба Оруч Рейс, който извършва сондажите. Това обяви турският президент Реджеп Ердоган.

Преди дни Турция изпрати в район, за който Гърция твърди че е част от континенталния й шелф и изключителната й икономическа зона, плавателният съд, който трябва да извърши сондажите за енергийни ресурси. Корабът беше придружен от няколко военни фрегати, което постави гръцкият флот в пълна бойна готовност.

Ердоган подчерта, че по силата на международното право действията на Турция в Средиземно море са „напълно оправдани“. Той допълни, че Оруч Рейс ще продължи работата си в района поне до 23 август.

Преди дни турският външен министър Мевлют Чавушоглу обяви, че страната му не просто няма да спре проучванията в района на островите в Средиземно море, но до края на месеца Анкара ще издаде още разрешителни за сондажи.

Според анализатори в cъщинaтa нa прoблeмa cтoи въпрocът кaк ce изчиcлявa кoнтинeнтaлният шeлф и дaли ocтрoвитe – които в случая са гръцка територия, трябвa дa бъдaт включeни в изчиcлeниeтo. Турция твърди, чe ocтрoвитe нe трябвa дa ce включвaт, пoзиция, кoятo cпoрeд Гърция нaрушaвa мeждунaрoднoтo прaвo.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

„Настане вечер – месец изгрее, звезди обсипят свода небесен; гора зашуми, вятър повее, – Балканът пее хайдушка песен!“


Христо Ботев