Секции

28 March 2024 13:15

Взривът в Бейрут е унищожил уникални витражи – дело на живота на ливанска художничка

Две десетилетия работа на Мая Хюсейни по възстановяването на стъклени витражи, унищожени в гражданската война в Ливан, е напълно погубена от чудовищния взрив на пристанището в Бейрут.

Детонацията на огромно количество амониев нитрат, съхраняван незаконно в пристанището на Бейрут на 4 август, уби най-малко 178 души и рани 6000. Експлозията унищожи сгради в големи райони на ливанската столица, посипвайки улиците на града със счупени стъкла и всякакви останки. Сред разрушените сгради е Музеят Сърсок – за модерно и съвременно изкуство, който бе отворен след основен ремонт през 2015 г и чиито витражи бяха старателно възстановени от Хюсейни. Прозорците на сградата, които грабваха окото през нощта, когато бяха осветени, са буквално отнесени от взривната вълна.

Десетина проекта на реставраторката, по които тя работи от края на гражданската война в Ливан, са унищожени. Мая Хюсейни изучава своя занаят във Франция, където е изпратена от баща ѝ – строителен инженер, който въвежда техниката на рисуване на витражи, която не е използвана често в страната преди войната.

Един от проектите, с който Хюсейни най-много се гордее, е катедралата от XIX век „Сейнт Луи Капучин“ в квартал Баб Идрис в историческия център на Бейрут. Прозорците на църквата са били възстановени от реставраторката преди около 4 години.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Стойността на образованието се измерва не по броя на прочетените книги, а по употребата им.


Плутарх