Секции

25 April 2024 23:14

Протестите в Беларус не стихват, демонстрациите преминаха мирно без намеса на полицията

Протестите в Беларус не стихват. Столицата Минск отново се превърна в основна трибуна на недоволството срещу преизбирането на президента Александър Лукашенко за шести пореден мандат. Хиляди излязоха на протест в центъра на беларуската столица. Хората призоваха за независимо разследване на нередностите по време на вота от 9-ти август, който според тях е бил опорочен и поискаха повторно преброяване на бюлетините. Лукашенко, който е на власт през последните 26 години – категорично отрича тези обвинения.

За разлика от предишни дни демонстрациите преминаха мирно и без сблъсъци със силите за сигурност. Голяма част от демонстрантите бяха окупирали сградата на министерството на вътрешните работи, която беше охранявана от кордон полицаи. Те обаче не се намесиха и не направиха опит да разпръснат множеството.

Действията им за ненамеса идват на фона на заповедта на Лукашенко силите за сигурност да използват всички необходими средства – включително сила, за да прекратят демонстрациите. Той нареди и на „на Държавния граничен комитет, да засили защитата на държавната граница по целия периметър, за да се предотврати влизането на бойци, оръжия, боеприпаси, пари от други държави в Беларус за финансиране на безредиците“.

Лукашенко подчерта, че „Министерството на отбраната трябва да обърне специално внимание и на движението на войските на НАТО към територията на Полша и Литва. Трябва да следим посоката на тяхното движение и техните планове“.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче