Секции

28 March 2024 23:54

В Израел откриха съкровище с 425 златни монети от преди 11 века

Израелски археолози направиха невероятно откритие – съкровище от ранни ислямски златни монети. Те са били намерени по време на разкопки край град Явнех в централната част на страната. Колекцията от 425 напълно запазени монети датира от преди 11 века, когато е управлявала династията на Абасидите.Според израелското министерство на антиките откритието, направено от доброволци в археологическия екип, е наистина голяма рядкост.

Находката съдържа и малки плоски отрязъци от злато, които вероятно са играели ролята на дребни монети с по-малък номинал. Първоначалният анализ на съкровището показва, че то датира от около 9 век, който се смята за златната епоха на абасидския халифат, който по това време контролира голяма част от Близкия изток и Северна Африка.

Това е и една от най-големите подобни находки от древни монети на територията на Израел. През 2015 година любители водолази откриха 2 хиляди златни монети край брега на древния пристанищен град Кесария, които са били сечени по време на управлението на Фатимидския халифат през 10 и 11 век.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче