Секции

19 April 2024 16:48

Русия предупреди САЩ и ЕС да не се месят в Беларус

Руското външно министерство съобщи, че е предупредило САЩ и ЕС да не налагат санкции на Беларус и да не се месят във вътрешните й работи. Изявлението е публикувано след срещата в Москва на руския външен министър Сергей Лавров с американския заместник-държавен секретар Стивън Бигън. В Беларус трета седмица се провеждат масови протести и стачки срещу спорното преизбиране на президента Александър Лукашенко.

В интервю за Първи канал на руската телевизия Лавров каза, че пред Бигън са били изразени сериозните предупреждения на Русия да не се правят опити от чужбина за предизвикване на насилие в Беларус.

Междувременно двама опозиционни лидери в Беларус – Сергей Дилевски и Олга Ковалкова – бяха осъдени от отделни съдилища на 10 дни затвор за нарушаване на правилата за организиране на демонстрации. Двамата оглавиха стачката на работниците от Минския тракторен завод, а освен това са членове на Координационния съвет за предаване на властта. Ковалкова е главен представител на Светлана Тихановска, която се изправи срещу Лукашенко на президентските избори на 9 август, а след това замина за Литва. Трети член на Координационния съвет, бившият директор на главния държавен театър на Беларус Павел Латушко, бе разпитан от следователи, но не бе арестуван.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Всяка една монета има две лица и не можеш да подбираш коя харесваш - те са заедно; същото е в живота - ако не можеш да се оправяш с трудните моменти, няма да имаш и приятни.


Хорхе Букай